Ketel, warmtepomp, zonnepanelen: welk verwarmingssysteem?
Publicatiedatum: 4 maart 2024 / Leestijd: 4 minuten
Welk verwarmingssysteem kiest u best voor uw woning?
Heeft u een huis gekocht en bent u op zoek naar de juiste manier om uw huis zo efficiënt mogelijk te verwarmen? Bent u niet helemaal tevreden over uw huidige centrale verwarming en wenst u een ander type verwarming te gebruiken? Is uw gasketel aan vervanging toe, maar denkt u eraan om over te schakelen op een ander type verwarmingsbron?
Het wordt al snel duidelijk dat het niet altijd evident is om het beste type verwarming te kiezen. Vandaag zijn er talrijke opties die iedere eigenaar in overweging kan nemen. Vandaar dat wij uw keuze graag proberen te vereenvoudigen met enkele nuttige tips en belangrijke informatie.
Welke types verwarming bestaan er?
Tot enkele jaren geleden had u vooral verwarmingssystemen op enerzijds stookolie en anderzijds gas. Vandaag zien we dat er meerdere alternatieven mogelijk zijn. Wij sommen de belangrijkste voor u op zodat u een goed beeld hebt van welke soorten verwarming u kan gebruiken.
- U kan ten eerste al verwarmen op basis van aardgas. De verwarmingsinstallaties op gas blijven vandaag nog populair. U kan een bestaand systeem op gas eenvoudig en relatief goedkoop vernieuwen. Bovendien werken de moderne gascondensatieketels op een efficiënte en zuinige manier. Gas is echter een fossiele brandstof. Houd er dus rekening mee dat gas niet onuitputtelijk is en dat de prijs sterk kan schommelen.
- Er bestaat ook verwarming op stookolie. De voor- en nadelen van verwarming op gas en stookolie komen grotendeels overeen. Met stookolie kunt u efficiënt verwarmen, maar ook hier gaat het om een fossiele brandstof. Bovendien is het sinds januari 2022 niet meer toegestaan om een nieuwe stookolieketel te plaatsen indien er aansluiting op aardgas mogelijk is in uw straat. Vergeet ook niet dat u een olietank moet voorzien, wat uiteraard extra kosten met zich meebrengt.
- Verwarmen op basis van een warmtepomp is een derde mogelijkheid. Een warmtepomp bespaart energie en is duurzaam. De kostprijs ligt hoger tegenover de twee vorige verwarmingstypes, maar u haalt een hoger en langduriger rendement.
- Er bestaan ook verwarmingstypes op basis van zonne-energie. Thermische zonnecollectoren met zonneboiler enerzijds en fotovoltaïsche zonnepanelen anderzijds. De zonnecollectoren zetten zonlicht om in warmte, terwijl zonnepanelen de zonne-energie omzetten in elektriciteit. Beide verwarmingssystemen zijn uitstekende aanvullingen op andere verwarmingstechnologieën zoals de warmtepomp.
- Tot slot kunt u ook elektrisch verwarmen. Uw elektrische cv-ketel zet elektriciteit om in warmte. De ketel geeft meteen warmte af, maar is weinig efficiënt en brengt hoge verbruikskosten met zich mee. We raden dan ook vooral aan om dit systeem enkel te gebruiken als bijverwarming.
Waarmee moet u rekening houden bij de keuze voor een bepaald type verwarming?
De keuze voor een bepaald type verwarming hangt af van verschillende factoren. U moet rekening houden met een aantal parameters die het totale kostenplaatje kunnen beïnvloeden.
- De energie- of brandstofprijs is een eerste factor om rekening mee te houden. Verschillende elementen kunnen de prijs sterk doen schommelen. Denk bijvoorbeeld aan de beschikbaarheid, vraag en aanbod, de geopolitieke context waarin u zich bevindt… Het is met andere woorden belangrijk om goed na te denken over de energiebron die u wenst te gebruiken.
- Kosten die u maakt om over energie te beschikken: uw energie moet worden aangesloten, u moet betalen voor een meter, u moet een jaarvergoeding betalen, u moet een opslagplaats voorzien (bvb. een tank of silo)...
- Onderhoudskosten van uw installatie.
- De totale kostprijs van de volledige installatie. Het totale bedrag dat u betaalt voor uw installatie kan ook sterk variëren. Ten eerste heeft u keuze uit bepaalde modellen die verschillen qua prijs. Afhankelijk van het gekozen model, betaalt u meer of minder per onderdeel. Niet te vergeten: de mate waarin uw huis geïsoleerd is, speelt ook een belangrijke rol. Een slecht geïsoleerd huis vereist in het algemeen meer vermogen en/of radiatoren.
- Ook uw verbruiksprofiel kan de prijs sterk beïnvloeden. Wat bedoelen we hier exact mee? U kunt bijvoorbeeld aan de kust wonen of in de Ardennen, de ruimte die verwarmd moet worden kan groter of kleiner zijn, u kunt een hogere of lagere temperatuur instellen, u kunt vaak of juist zelden thuis zijn, uw huis kan goed of slecht geïsoleerd zijn. Deze factoren spelen stuk voor stuk een rol in de totale kostprijs.
- Bepaalde types verwarming gaan gepaard met mogelijke premies. Het loont steeds de moeite om na te gaan waar u recht op kunt hebben.
- Tot slot moet u ook rekening houden met het milieueffect. De ene installatie is al duurzamer en milieuvriendelijker dan de andere.
Ook de isolatiegraad van uw woning oefent een sterke invloed uit op uw kostenplaatje. Indien u een nieuwbouwwoning wil, is het belangrijk om goed na te denken over hoe u zo goedkoop mogelijk kan verwarmen. Kies voor kleinere en compacte ruimtes, oriënteer zo veel mogelijk naar de zon, zorg voor warmterecuperatie. Op die manier houdt u de totale kostprijs van uw verwarming binnen de perken. Het is duidelijk dat u verschillende factoren in rekening moet brengen bij de keuze voor een bepaald type verwarming.
Bijkomende informatie
Wist u dat u recht heeft op bepaalde premies afhankelijk van uw gekozen verwarmingssysteem? Het loont dan ook zeker de moeite om u daarover te informeren bij de bevoegde personen. U kan natuurlijk ook contact opnemen met een van de verwarmingsinstallateurs die wij kort voorgesteld hebben op de andere pagina’s van dit portaal.
We hebben het al kort gehad over alternatieve verwarmingssystemen. Vandaag nemen die steeds vaker een prominente positie in. De kostprijs schrikt mensen dikwijls af, maar het verhoogde rendement en de duurzaamheid zouden u zeker moeten overtuigen.
Conclusie
De keuze voor een verwarmingssysteem is afhankelijk van verschillende factoren die variëren van energie-efficiëntie en kosten tot beschikbaarheid van brandstof en milieuvriendelijkheid. Er zijn diverse soorten verwarmingssystemen, elk met zijn eigen voor- en nadelen.
Wanneer u voor een bepaald verwarmingssysteem kiest, moet u rekening houden met de specifieke behoeften van uw woning, uw locatie en persoonlijke voorkeuren. Streven naar energie-efficiëntie en milieuvriendelijkheid wordt steeds belangrijker, waarbij opties zoals warmtepompen en zonne-energiesystemen aantrekkelijke alternatieven kunnen zijn.
Daarnaast spelen kosten, onderhoudsgemak en het comfortniveau een cruciale rol bij het bepalen van het meest geschikte verwarmingssysteem voor uw situatie.
Het is sterk aan te raden om professioneel advies in te winnen om een weloverwogen beslissing te nemen. Een gekwalificeerde installateur kan uw specifieke situatie beoordelen, de mogelijkheden bespreken en u begeleiden bij het kiezen van een verwarmingssysteem. De juiste keuze maken resulteert niet alleen in een warme en comfortabele leefomgeving, maar draagt ook bij aan energiebesparing en een verminderde ecologische impact.